Kestäviä valintoja Katjan vaatekaapissa

By Fashion Revolution

6 years ago

Katja Hagelstamin intohimo on tuoda esille paikallista muotoilua ja käsityötaitoja. Vaatevalinnoissa hänelle on tärkeää tuntea materiaali ja tuotanto.

Ennen kuin valokuvaaja ja galleristi Katja Hagelstam lähtee aamulla liikkeelle kotoaan Helsingin Laajasalosta, valitsee hän päällensä vaatteen, jonka pitää sopia monenlaisiin tilanteisiin. Työpäivä saattaa sisältää kuvauskeikkoja, liikeneuvotteluja, gallerian hoitoa aina asiakaspalvelusta näyttelyripustukseen ja päivän päätteeksi ohjelmassa on usein avajaisia, taiteilijatapaamisia, joogaa tai illanistujaisia. Siksi hänen vaatekaapistaan löytyy ajattomia ja monikäyttöisiä asuja, joita on helppo yhdistellä.

Minulla on useita kymmenen ja jopa parikymmentä vuotta vanhoja vaatteita, jotka ovat yhä käyttökelpoisia. Rakkaista ja pitkään palvelleista vaatteista tulee hyvä fiilis, ja haluan käyttää niitä koko elinkaaren loppuun asti, kertoo Katja.

Eräs Katjan lempivaatteista on Samujin sinikuvioinen villamekko, jota voi käyttää paitsi mekkona myös tunikana housujen kanssa. Laadukasta italialaista villaa oleva asu ei nukkaannu ja se on helppo huoltaa tuulettamalla. Mekossa on kätevät taskut, ja a-linjaisena se on mukava päällä. Suomalainen, Samu-Jussi Kosken suunnittelema Samuji-merkki on Katjan suosikkeja, koska hän tietää, että tuotanto on tehty Euroopassa kestävien periaatteiden mukaisesti.

Hyvässä vaatteessa on selkeät tiedot materiaalista ja valmistusmaasta. Tällaisia vaatteita löydän myös vaikkapa Anna Ruohosen ja Liike-myymälän valikoimista.

Vastaisku halpatuotannolle

Aina Katjan vaatevalinnat eivät ole olleet yhtä tiedostavia. Hän muistelee kauhulla 80- ja 90-luvujen vaatehankintojaan ajalta, jolloin isot ruotsalaiset vaatemerkit rantautuivat Suomeen. Halpavaatebuumin aallonharjalla hän sortui impulssiostoksiin, jotka myöhemmin osoittautuivat huonoista materiaaleista hutiloiden tehdyiksi.

Sukupolveni on saanut yliannostuksen huonolaatuista pikatuotantoa, joka ei enää kelpaa edes kierrätykseen, Katja harmittelee.

Kun halpatuotannon epäeettisyys ja epäekologisuus alkoivat paljastua Katjalle, hän päätti satsata laatuun ja ostaa harvemmin, mutta hyvää. Tälle idealle hän myös perusti seitsemän vuotta sitten Suomessa suunniteltuun ja tehtyyn designiin ja taiteeseen erikoistuneen Lokal-gallerian Helsingin Annankadulle. Gallerian tarjonta ovat Katjan arvostamien taiteilijoiden ja suunnittelijoiden laadukasta, kotimaista tuotantoa, joka on vastaisku epämääräisissä oloissa tehdylle halpatuotannolle.

Hanni Koroman suunnittelema Avata-vaatekaappi on Katjalle tärkeä kaluste, jonka hän on valinnut Lokalin perusvalikoimaan. Avatan idea on tarjota kätevästi säilytystilaa, niin että kaikki arjessa olennaiset asiat ovat helposti saatavissa. Koivurunkoisesta kaapista avautuu ovet neljään suuntaan, jolloin tavaroiden sijoittelussa on sijaa yksilöllisyydelle. Katjalle kaapin sisältö elää sesongin mukaan, niin että ajankohtaiset vaatteet ja tarvikkeet eivät huku vuodenajan tai elämäntilanteen suhteen epäolennaisten tavaroiden alle.

Kotimaisen luovuuden ja käsityön tukeminen ovat Katjalle kunnia-asia, jota hän haluaa vaalia työssään ja valinnoillaan.

Oli surullista kuulla monen perinteisen suomalaismerkin tuotannon siirtymisestä Aasiaan. On vaara, että tällä menolla osaaminen ja kädentaidot loppuvat Suomesta.

Hyvän materiaalin voi aistia

Valokuvaajana Katja on nähnyt usein hienoa antiikkia, joka vanhenee kauniisti. Menneiden vuosikymmenien kestävä elämäntapa olisi hänestä syytä palauttaa uudelleen arvoonsa. Katja muistaa, miten lapsuudessa äiti ompeli melkein kaikki vaatteet itse, ja materiaaliksi kelpasivat vaikkapa entiset verhot.

Vuosien varrella on opetellut tunnistamaan hyvän materiaalin, joka kestää aikaa ja kuluu kauniisti. Laadun oppii tuntemaan aistimalla ja tunnustelemalla tuotetta. Luonnonmateriaalit tuntuvat hyvältä ihoa vasten.

Eräs Katjan luottovaatteista on silkkinen aluspaita, jota hän pitää ympäri vuoden puseron tai mekon alla. Silkki hengittää iholla, talvella se lämmittää ja kesällä viilentää.

Silkkisen aluspaidan käyttö helpottaa vaatehuoltoa, koska se suojaa muita vaatteita likaantumiselta. Aluspaidan ansiosta minulla on paljon vähemmän pyykkiä kuin aikaisemmin.

Oma tyyli vähentää harhaostoja

Katja kokee, että kaikessa tuotannossa tulisi palata luonnonmateriaaleihin. Moni saa nykyään allergiaoireita nopeasti kokoon kyhätyistä elementtitaloista, joissa on käytetty luonnottomia materiaaleja, keinotekoisia eristeitä ja liimaa. Sen sijaan ennen 1960-lukua rakennetuissa taloissa on vielä hyvä olla ja hengittää.

Kun tarkastelee historiaa, viime vuosikymmenien muutos kulutuskulttuurissa tuntuu käsittämättömältä. Miten on voitu tulla siihen, että yhtä vaatetta käytetään vain alle kymmenen kertaa, ennen kuin se heitetään pois?

Katjalle vaate on paitsi osa kestävää elämäntapaa, myös osa persoonallisuutta. Siksi hänen vaatekaapistaan paljastuu yhtenäinen, maanläheinen värisävytys. Avatan hyllyillä on pino ihanan pehmeitä oranssin, okran ja vihreän sävyisiä neuleita, joita voi käyttää kesät talvet.  Oman värimaailman löytyminen vähentää harhaostoja, sillä samansävyisiä vaatteita on helppo yhdistää toisiinsa. Vähemmän on enemmän myös vaatteissa.

 

Teksti: Maarit Piippo

Kuvat: Erika Lind / Studio Metsä