Modeindustrien kan ikke længere brande sig ud af globale kriser 

By Fashion Revolution

5 years ago

By Tone Raft SoMe Director 

2020 blev året hvor verden blev ramt af flere globale pandemier, som alle har tydeliggjort hvor sårbar og omskiftelig vores modeindustri er og hvordan globale problematikker bliver brugt som trends og branding strategier. Men hvor står modeindustrien henne midt i disse globale kriser, og hvor skal den bevæge sig hen for at bestå i fremtiden?

 

Corona pandemi 

Coronavirussen har lammet verden og vores modeindustri, ned igennem alle lag i deres supply chains. Som vi har set så ofte før, er menneskerne der laver vores tøj særligt sårbare, som vi så under kollapset af fabrikken på Rana Plaza, der kostede 1332 mennesker livet, er det nu coronavirus der eksponerer modeindustriens arbejdere for arbejdsløshed, sult, sygdom og i værste tilfælde kan koste dem livet. Men hvor er de store modehuse når deres egne supply chains kollapser?

 

#PayUp tracker

Behøvet for #Payup 

Under coronavirussen har der været tendens til at brands har ikke betalt deres producenter for bestillinger eller har valgt at trække ordre tilbage, hvilket har haft store økonomiske og sociale konsekvenser for de mange millioner mennesker der er beskæftiget i modeindustriens globale netværk af supply chains. Dette blev startskuddet til #Payup kampagnen, startet af Remakeourworld, en global kampagne der forlanger at brands skal #Payup, og betale for deres ordre, fordi modeindustrien har et ansvar overfor deres producenter på trods af globale kriser. Og det har virket, siden kampagnens start har 16 brands indvilliget i at betale deres producenter, men der er stadig mange brands der svigter de nederste led i deres supply chains.

Ifølge Garment Worker Diaries er 85% af arbejderne i vores modeindustri, nu godt 3 måneder inde i pandemien, blevet betalt men coronavirussen har blot belyst et fundamentalt problem i vores modeindustri: Manglende solidaritet imellem brands og menneskerne der producere deres tøj.

Fashion Revolution Campaign

The power of clothing

Uanset om du er trendsætter, hipster eller mainstream så har du et socialt ansvar for det tøj du går i, dit tøj sender et signal om hvad du støtter, derfor er det vigtigt at orientere sig om hvad det egentligt er du har på. Så hvad kan du som forbruger selv gøre for at støtte menneskerne der laver dit tøj? Siden Fashion Revolutions start i 2013, har vi hvert år udbredt vores kampagne #Whomademyclothes? Der giver forbrugeren mulighed for en direkte og transparent dialog med brands. Som forbruger har man en direkte magt over vores modeindustri, ved at være selektiv omkring det tøj man køber. Vis din solidaritet med menneskerne der #Madeyourclothes.

#PayUp campaign

 

Sådan deltager du selv i #Payup kampagnen:

Tag et billede med #Payup

Tag et brand på dit opslag som ikke har betalt deres producenter

Derudover kan du underskrive Remake’s Payup Petition her.

Du kan løbende følge med i kampagnens udvikling igennem #Payup Tracker og få overblik over hvilke brands der har betalt deres producenter her.

 

Greenwashing Definition Fashion Revolution

Fake branding tendensen 

De manglende betalinger fra brands, som resultat af coronavirus, har desværre kun været toppen af modeindustriens bunke af snavset tøj. Vi har set modeindustriens omskiftelighed allerede i bølgerne på det stigende globale bæredygtigheds og klima fokus, da bæredygtighed den nye trend og vi har set hvordan nogle brands de sidste par år, har markedsført sig som bæredygtige, fordi det ser godt ud på facaden men uden at der har været reelle initiativer bag der støtter vores klima og miljø.

Begrebet er blevet defineret som ”Greenwashing”.  Men denne form for ”Washing” af brands er med til at skabe en facade der passer ind i tidens skiftende forbrugskulturer ses ikke kun ift. Bæredygtighed, vi har set brands der har lavet ”Queerwashing” ”Materialwashing” ”Pinkwashing ” m.m. og dermed opstår der en ”fake” branding tendens som modeindustrien kan gemme sig bag i krisetider, fordi der ikke er en direkte sammenhæng imellem branding og reel handling.

 

Black Out Tuesday

“Blackwashing”

Som altid er modeindustrien blevet drevet frem af trends, men denne gang er det Black Lives Matter bevægelsen der er blevet det nye sort. Vi har set hvordan brands har brugt ”Blackwashing” ved at markedsfører sig som pro-black brands, uden der har været nogen reel støtte til organisationen, black-representation i kampagner eller solidaritet med menneskerne i deres egene supply chains. Der er brands der har valgt at donere direkte til at hjælpe Black Lives Matter og ofrene for coronavirus, men desværre er det langt fra normen og dermed skabes der en diskurs omkring at modeindustrien ikke bærer noget ansvar for den verden de producerer tøj i. Modeindustrien skal ikke markedsføre sig på bekostning af menneskeliv.

Racisme er en pandemi på lige fod med coronavirus og igen svigter modeindustrien sit ansvar i krisetider. Størstedelen af menneskerne nederst i modeindustriens supply chains er mennesker med en anden hudfarve end hvid, der ikke bliver betalt for deres arbejde fordi deres egne brands svigter dem, mennesker der ikke har ret til at danne fagforeninger eller forhandle minimums lønninger.

Racistiske strukturer udgør selve fundamentet for modeindustrien som oprindeligt udsprang af slaveri. På trods af dette faktum, bliver der kapitaliseret på deres undertrykkelse, når modehuse og brands tager Black Lives Matter til sig, som led i en brandingstrategi, på bekostning af de mennesker der lider under racisme og andre undertrykkende strukturer. Alle led i modeindustrien fra modehusene, til designerne og influencere sidder på en enorm magt, med en rækkevidde på tværs af nationale grænser, så det er nu de skal udvise solidaritet igennem reel handling og give støtte til organisationer der kæmper for social bæredygtighed, refærdighed og en fair modeindustri. Det er tid en #fashionrevolution i vores modeindustri, vi må anderkende at modeindustriens fundament er problematisk, for at skabe de nødvendige forandringer.

 

Fashion Revolution Campaign

 

Opgør med perfektions tendenserne

Modeindustrien er bygget på perfektion, de perfekte kollektioner, perfekte trends, perfekt facade. Men nej… Modeindustrien er ikke den mest bæredygtige, inklusive eller perfekte industri og det må vi alle erkende, men der er ingen der forventer perfektion. Det er en proces, en proces der skulle være startet for længe siden, men tiden er nu, og derfor skal der nu ske reel handling, reel branding, modeindustrien skal tage reelt ansvar. Men det er ikke kun industrien, vi skal også bruge vores magt som forbrugere, til at skabe en modeindustri vi kan stå inde for. #Fashionrevolutiondenmark