We Are
Fashion Revolution
Hungary

Miért van szükség a Fashion Revolution-ra (a Divatforradalomra)?

2013 április 24-én 1134 ember vesztette életét és  további 2500 ember sebesült meg, amikor a Rana Plaza ruhagyár komplexum épülete összeomlott Dakkában, Bangladeshben: http://divany.hu/tejbenvajban/2014/05/01/egy_eve_tortent_a_bangladesi_tragedia/

Ez volt az az időpont, amikor a Fashion Revolution megszületett. A Fashion Revolution létrehozói úgy gondolták, hogy 1134 emberélet túl sok ahhoz, hogy szó nélkül hagyják. A divatipar etikus és átlátható átalakítására van szükség.

Minden évben április 24-e a Fashion Revolution Napja. Ekkor a világ minden tájáról összehozzuk az embereket, hogy a divat erejével megváltoztassuk azoknak az életét, akik a világ ruháit gyártják. Mi azt szeretnénk, ha a divatipar jó érdekeket szolgálna és jó irányba fejlődne. Hiszünk egy olyan változásban, amely értékeli az embereket, a környezetet, a kreativitást és a profit egyenlő elosztását. Küldetésünk, hogy összehozzunk mindenkit céljaink érdekében.

Mi vagyunk a Fashion Revolution!

Mi vagyunk az ipar és a fogyasztók, a világ polgárai:

Tervezők, oktatók, diákok, írók, az üzleti élet vezetői, politikusok, márkák tulajdonosai, kis- és nagykereskedők, gyártók, dolgozók,  divatot kedvelők.

 

Hiszünk abban, hogy az átláthatóság az első lépés az ipar átalakulása érdekében, és ez egy egyszerű kérdéssel indul:                                

 “Ki készítette a ruhámat?”

#whomademyclothes

Ha Te is egyetértesz azzal, hogy a divatipar méltányos és etikus átalakulása szükségszerű, akkor:

  • Csatlakozz hozzánk,
  • mutasd meg a ruháid címkéjét. Készíts egy fotót magadról, ahol látszik a ruhád címkéje, vagy csak a címkéről.
  • A #whomademyclothes #fashrev #fashionrevolution hashtag használatával posztold a fotódat a közösségi média oldalain
  • és kérdezd meg a cégeket # kikészítettearuhámat?  (# whomademyclothes?), hogy megmutasd, hogy érdekel, és jobb körülményeket kívánsz azoknak az embereknek, akik a ruháidat készítik. Jelenleg a világ 80 országa vesz részt a Fashion Revolution kampányban. Kérjük, Te is csatlakozz hozzánk, ötleteiddel és részvételeddel támogasd a magyarországi kampányunkat!                                   

ÁPR.27-én 17:30–20:00 között tartjuk a Fashion Revolution Magyarország közös programjátFenntarhatóság és társadalmi felelősségvállalás a divatbancímmel 

Várunk mindenkit szeretettel!

Helyszín: Budapesti Corvinus Egyetem, “C” épület VI-V.ea

17.30 Dr. Mányi Walek Gabriella, a Fashion Revolution ország koordinátorának köszöntője

17.45 Szentesi Réka: Fenntarthatóság a divatban és Fashion Revolution.

18.00 Dr. Kokasné Dr. Palicska Lívia, az INNOVATEXT vezérigazgatója: Bizalom a textíliában – Hitelesség a fenntartható textil ellátási láncban

18.30 Plank János (Old Blue): A denimgyártás környezeti hatásai, a farmer újrahasznosításának lehetőségei

18.50  Kállai Orsolya (Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt): Fashion&CSR, híd a magyar tervezők és gyártók között

Kállai Orsolya előadásához csatlakozik majd Tomcsányi Dóri divattervező is, akinek a kollekciói 100%-ban magyar gyártónál, etikus körülmények között készülnek.

19.10-19.20 között szünet, amikor meg lehet tekinteni a kiállított ruhákat, napszemüvegeket, amelyek hazai gyártók termékei

19.20-20.00/20.30 Kerekasztal-beszélgetés, amelyhez az előadókon kívül csatlakozik Mengyán Eszter fenntarhatósági divatblogger is.

 További információ és regisztráció itt: https://www.facebook.com/events/236265460184140/

———————————————————————————————————————————

Csatlakozz a Greenpeace és a Fashion Revolution kezdeményezéséhez, a MAKE SMTHNG kampányhoz!
#MakeSmthng #MakeSomething #MakersGonnaMake #BuyNothing

https://www.makesmthng.org/

Csatlakozva a többi városhoz mi Budapesten a MAKE SMTHG 2017 december  2-10 közötti kampány keretében az alábbi programokat szervezzük:

 1. Nyitott műhely, közösségi varrónap a Fashion Revolution Hungary és PINKPONILO közös szervezésében: https://www.facebook.com/events/248306952370532/

December 8-án 10-14 óráig ingyenes varrónapot tartunk a PINKPONILO műhelyében. Bárki behozhat javításra szoruló ruhát, és megmutatjuk, hogyan hozhatná rendbe, ötleteket mindenképpen adunk hozzá, és a műhely számos eszközét használhatjátok hozzá.

Ugye egyetértetek azzal, hogy a Karácsony nem arról szól, hogy minél több olyan cuccot vásároljunk, amit talán nem is fogunk hordani, használni….Ugye Te is szeretnél ezen változtatni és akár a régi cuccaid között körülnézni, hogy még mit tudnál felhasználni, javítani és hordani vagy tovább ajándékozni.

GYERE EL AZ INGYENES VARRÓNAPRA!

További információ és regisztráció itt: hello@pinkponilo.com

2. Csodák a gardróbból – Pop up kiállítás és beszélgetés a Kiscelli Múzeum-ban, https://www.facebook.com/events/1878653599115925/

Horn Enikő divattervező családjának emlékei a szecessziótól a forrónadrágig mutatják be a 20. század divatváltozásait. A darabok egyúttal több generáció életéről is tanúskodnak: a nagymamáéról, a lányéról és az unokáéról egyaránt. Legtöbbjüket egy divatszalont vezető szabónő rokonuk készítette magas színvonalon.

Az ENIHORN néven alkotó divattervező által a Kiscelli Múzeumnak adományozott tárgyakat a Fashion Revolution MAKE SMTHING Week nemzetközi programsorozatába illeszkedő pop-up kiállításon állítjuk ki – egyetlen napra! #MakeSmthng #MakersgonnaMake #BuyNothing #IMadeThis, www.makesmthng.org
A ruhák és történetük példát mutatnak a régi darabok újra hasznosításának igényes lehetőségeire. Ehhez kapcsolódóan kerül sor egy beszélgetésre a tervezővel, a muzeológussal és a Fashion Revolution Hungary képviselőjével.

Ennek az érdekes eseménynek a részletes programja a fenti FB oldalon található.

3. 1 éves a cipőműhely – Születésnapi nyílt hét https://www.facebook.com/events/1769991929739974/

A FRANKA cipőműhely dec.4-től nyitja a kapukat, lehet jönni alkotni: hétfőtől vasárnapig 12 órátol 18 óráig Lehet készíteni: őszi vagy téli mokaszint, őszi félcipőt, tavaszi cipőt, babacipőt, szandált, nemezpapucsot. Lehet jönni javításra. (adományos) Lehet jönni barterkedni.

Ezen kívül bemutatásra kerülnek a 2018-tól kapható cipőmodelleket és információt kaphatnak az érdeklődők a készítésük menetéről is.
Ha igazán érdekel a cipőkészítés,  egy kis gyorstalpaló bemutatót is kérhettek modellezéssel együtt (ez egy órás, adományos). Jelentkezés az FB oldalnak írt privát üzenetben!

 

Ötleletekkel, új kezdeményezésekkel Ti is csatlakozzatok a Fashion Revolution kampányhoz és az eseményekhez!

Ti vagytok, akik jó irányba tudjátok változtatni a divatot!

 

 

Contact Form

 

Latest Blogs from Hungary

view more