We Are
Fashion Revolution
Greece

Η βιομηχανία της μόδας είναι η δεύτερη πιο ρυπογόνα μετά το πετρέλαιο και ο δεύτερος κλάδος μετά τη βιομηχανία του σεξ όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι ‘μοντέρνοι σκάβοι’ σε αναγκαστική εργασία.

 

21εκ άνθρωποι κυρίως γυναίκες και παιδιά είναι θύματα εξαναγκαστικής εργασίας ανά τον κόσμο.

 

Στις 24 Απριλίου 2013, 1,134 σκοτώθηκαν και πάνω από 2,500 τραυματίστηκαν, όταν το εργοστάσιο κατασκευής ρούχων Ράνα Πλάζα στη Ντάκα, Μπαγκλαντές κατέρρευσε. Ειναι πολλοί άνθρωποι για να χαθούν μέσα σε μία μέρα, δεν συμφωνείς;

Έτσι γεννήθηκε η Επανάσταση της Μόδας (Fashion Revolution) σε 95 κράτη σήμερα με εκατοντάδες χιλιάδες συμμετέχοντες. Το κίνημα του Fashion Revolution Day δημιουργήθηκε με τη συμμετοχή σχεδιαστών, brands, ακαδημαϊκών, συγγραφέων, επιχειρηματιών και κυβερνητικών από όλο τον κόσμο, με σκοπό την μεταρρύθμιση της αλυσίδας παραγωγής της μόδας. Στόχος του είναι η διαφάνεια στην τροφοδοτική αλυσίδα παραγωγής της μόδας. Η μόδα έχει την πιο πολύπλοκη αλυσίδα παραγωγής, μέσα σε αυτή την πολυπλοκότητα διενεργούνται εγκληματα, εμείς ζητάμε απλώς να γνωρίζουμε κάθε στάδιο παραγωγής ενός κομματιού απο την κατασκευή της πρώτης του ύλης.

Στις 24 Απριλίου 2014, στην πρώτη επέτειο της καταστροφής του Rana Plaza, ξεκίνησε η επανάσταση μας παγκοσμίως με ένα κύριο event με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση όσου περισσότερου κόσμου ήταν δυνατό. Θέσαμε μια απλή ερώτηση: Ποιος έφτιαξε τα ρούχα σου? Ζητήθηκε από κάθε άτομο που συμμετείχε στην Fashion Revolution Day να συνεισφέρει, φορώντας ένα ρούχο από μέσα προς τα έξω, και μετά να το φωτογραφίσει και να το μοιραστεί στα social media με hashtag #insideout . Το αντίκτυπο αυτής της εκστρατείας ήταν συντριπτικό, με συμμετοχή 62 χωρών, προσέγγιση ανθρώπων μέσω PR που ο αριθμός τους ξεπέρασε τα 80 εκατομμύρια, 6.6 εκατομμύρια χτυπήματα στο google και το #insideout να γίνεται #1 trending topic παγκοσμίως στο twitter. Η πρωτοπόρος του Upcyling, Orsola de Castro δηλώνει «Με μια απλή χειρονομία #insideout θέλουμε να ρωτήσετε «Ποιος έφτιαξε τα ρούχα σας;» Αυτή η ενέργεια θα ενθαρρύνει τους ανθρώπους να φανταστούν την «κλωστή» από ένα ρούχο που συνδέει μαζί με τον μηχανουργό που το έραψε μέχρι και τον αγρότη που καλλιέργησε το βαμβάκι από όπου φτιάχτηκε.

 

Το 2016 την εβδομάδα επανάστασης της μόδας οργανώσαμε δράσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλαδας: Αθήνα, Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη στά πλάισια των προγραμμάτων μας

–  Art Meets FashRev

–  Training The Ethical Consumers of TOMorrow

–  Meet the Greek Producers

–  Recycling Fashion

–  #fashionEmpathy

Μεταξύ αυτών:

Προβολή του Ντοκιμαντέρ της Action Aid «Made in Bangladesh, το πραγματικό κόστος των φθηνών μας ρούχων» σε πρεμιέρα σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη. το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης διοργάνωσε το Street Fashion Show. Ανταλλακτικά Παζάρι ‘Swap, don’t shop!’ Για μικρούς και μεγάλους. Παιδικά παιχνίδια από παιγνιοθεραπευτές και σχεδιστές “Μαμά φτιάχνω το μπλουζάκι μου”, Εργαστήρια ενηλίκων “Μόδα και Παραγωγή” από τη Fair Trade Hellas. Η θεατρική παιδική παράσταση από την ηθοποιό Αριστέα Κοντραφούρη «Ο Τομ Τιριτομ και η πολιτεία που ήταν χωρισμένη στα δύο». Ο Tokkoi μουσικός της electronica/ downtempo έπαιξε live την ακουστική version του τραγουδιου του Stories Untold. Και τα θρυλικά μας πλέον closing parties σε κάθε πόλη.

Κατά τη διάρκεια του 2015, πραγματοποιήσαμε 14 δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε όλη την Ελλάδα, ενώ παγκοσμίως είχαμε τη συμμετοχή 75 χωρών. Το 2014 πραγματοποιήσαμε τη πρώτη μας εκδήλωση στις 24 Απριλίου το βράδυ στο χώρο του Nixon Bar όπου οι συμμετέχοντες φόρεσαν  τα ρούχα τους inside out (ανάποδα) και παρακολούθησαν 13 δημιουργίες – installations ανερχόμενων αλλά και ήδη καταξιωμένων Ελλήνων σχεδιαστών από τους Buoy, Dani Dogs, Generation Generous, GRACE Atelie de Luxe , Homesies, John Pan, Madame shou shou, Nassos Ntotsikas , Storydrops, Velios School of Art – συμμετοχή της σχεδιάστριας Πόπης Αναστούλη και τεσσάρων ακόμα μαθητών επηρεασμένα απο το Fashion Revolution Day.

«Κάθε ρούχο έχει μια ιστορία #fashionempathy. Κάθε αντικείμενο που συμπορεύεται με τον κάτοχο του αποκτά πολλαπλές σημασίες και ερμηνείες. Ξεπερνά την υλική του αξία και μεταμορφώνεται σε αυτόπτη μάρτυρα της ζωής του ιδιοκτήτη του. Ένα χρηστικό αντικείμενο όπως για παράδειγμα  ένα παλτό έχει μοιραστεί στιγμές χαράς, γέλιου, πόνου, θλίψη με αυτόν που το φοράει. Οι περισσότεροι άνθρωποι συνδεόμαστε με κάποια από τα ρούχα μας. Μας θυμίζουν στιγμές ευτυχίας, ένα ταξίδι, μια άλλη εκδοχή του εαυτού μας ίσως. Κάποια είναι στο πίσω μέρος της ντουλάπας, άλλα πρωταγωνιστούν ακόμα. Empathy σημαίνει να μπορώ να μπω στη θέση του άλλου, να καταλάβω τα συναισθήματα του, να νιώσω ουσιαστική σύνδεση με εμπλοκή μαζί του.  Fashion Empathy είναι μια αφορμή, μια πλατφόρμα για να μοιραστούμε τις ιστορίες μας με αφορμή ένα ρούχο. Είναι ένας τρόπος για έναν σχεδιαστή να μοιραστεί ακόμη περισσότερα πράγματα με το κοινό του». Βαλεντίνα Σωκράτους, Fashion Revolution, 2016

 

Πάρε μέρος στην επανάσταση χρησιμοποιώντας τα hashtags: #whomademyclothes #FashRevGR #FashRev

 

Με αυτό τον τρόπο, όλοι, όπου και να είναι, όποιοι και να είναι και ότι και να φοράνε- μπορούν να δείξουν την υποστήριξή τους προς την ύπαρξη διαφάνειας στην εφοδιαστική αλυσίδα της μόδας και τις διασυνδέσεις μας με αυτήν.

Η Ημέρα της Επανάστασης της Μόδας υπόσχεται να γίνει μια από τις αληθινά παγκόσμιες εκστρατείες που έχουν αναδυθεί σε αυτόν τον αιώνα» λέει ο Baroness Young of Hornsey που έστησε την ομάδα All-Party Parliamentary Group που ασχολείται με θέματα Ηθικής και Αειφορίας στην μόδα.

Η υποστήριξη σας είναι πολύτιμη και μπορεί να ξεκινήσει κάνοντας LIKE και FOLLOW στα social media. Έτσι θα μπορούμε να σας κρατάμε ενήμερους για τις διάφορες δραστηριότητες μας στην Ελλάδα. Βοηθήστε μας να κάνουμε την Ημέρα Επανάστασης της Μόδας μια παγκόσμια προσθήκη στο ημερολόγιο για να γιορτάσουμε την μόδα σε μια δύναμη που ενισχύει το καλό.

 

Ακολουθήστε τις δράσεις μας κοιτώντας το ημερολόγιο!

 

«21 million people are victims of forced labor around the world, of which 11,4 million are female. According to the Ethical Trading Initiative, 71% of fashion companies indicate there is a ‘likelihood of modern slavery occurring at some stage of their supply chain.’ This is a $30 billion industry, fueled by a lack of transparency in unregulated production and illegal work practices. Slavery in the fashion world can appear in a variety of forms from harvesting the cotton for a t-shirt, spinning the fiber to yarn, sewing the garment and modelling the final product. The difference between slavery and extremely exploitative labor can be vague and the fashion industry walks a fine line».

 


Contact Us: greece@fashionrevolution.org 

 

Country Co-ordinator

Country Team

Latest Blogs from Greece

view more